Pet03182016

Last update08:42:37

Back Novosti

Novosti

Poziv vlasnicima pasa

  • PDF

Služba za gospodarstvo, inspekciju i zajedničke  poslove, općina Tomislavgrad,  u p u ć u j e

P  O  Z  I  V

VLASNICIMA  PASA

Pozivaju se svi vlasnici pasa sa područja općine Tomislavgrad na upis istih u Registar  pasa.

Upis u Registar  je zakonska obveza za sve vlasnike pasa, a  obavlja se  u  Veterinarskim stanicama registriranim na prostoru  općine  Tomislavgrad.

Pored upisa pasa u registar,  vlasnici istih  dužni su:

- izvršiti cijepljenje protiv bjesnoće, te obilježavanje (mikročipiranje) pasa koji još nisu obilježeni,

- osigurati dokaz o obilježavanju pasa i cijepljenju protiv bjesnoće (knjižicu za psa),

- u roku od 15 dana prijaviti nestanak psa i uginuće, radi brisanja iz registra pasa,

- redovno svake godine ponoviti cijepljenje psa protiv bjesnoće.

Za ne izvršavanje navedenih zakonskih obveza, vlasnici pasa snositi će zakonom predviđene sankcije.

Troškove cijepljenja i obilježavanja (mikročipiranje)  snose vlasnici pasa, a  ako se vlasnici pasa odluče, da pored cijepljenja i obilježavanja (mikročipiranje), svoje pse podvrgnu i sterilizaciji odnosno kastraciji, paket veterinarskih usluga biti će besplatan.

Paket besplatnih usluga (cijepljenje, obilježavanje, sterilizacija/kastracija, čišćenje od parazita) osigurava Udruga za zaštitu, spašavanje i zbrinjavanje životinja Hercegbosanske županije „O“ uz potporu  fondacije Dogs trust UK predstavništvo Sarajevo. 

Izvor:www.tomislavgrad.gov.ba

Božićni sajam u hotelu Tomislav 22.i 23.prosinca

  • PDF

Pod pokroviteljstvom općine Tomislavgrad, a u oganizaciji Službe za gospodarstvo, inspekciju i zajedničke poslove u hotelu "Tomislav" u Tomislavgradu održat će se Božićni sajam 22. i 23.prosinca 2015.godine.

Riječ je o izložbeno-prodajnom sajmu poljoprivrednih proizvoda , rukotvorina i amaterskih likovnih radova.Otvaranje sajma predviđeno je za utorak, 22.prosinca u 11,00 sati, a ocjenjivanje i izbor sira iz mijeha i najkavalitetnije domaće kobasice u srijedu u 12.00 sati.Oba dana upriličit će se bogat kulturno- umjetnički program.Za sve dodatne informacije obratite se u ured broj 4 u zgradi općine ili na telefon:356-445.
Svi ste dobro došli!

www.tomislavgrad.gov.ba

Pet godina od smrti pok.fra Marka Jukića

  • PDF

Sutra 01.prosinca 2015.godine navršava se pet godina od tragične smrti našeg pok.fra Marka Jukića.Bol i nevjerica je i danas prisutna kao i onog jutra prije mise zornice prje pet godina.Njegov lik i djelo živi u našim scrima, a plodove njegova rada i danas nosimo u župi.Na ovim stranicama je dosada ispisano more riječi zahvale životi i djelu našeg fra Marka.Nikad te nećemo zaboraviti dok god živimo mi koji smo te osobno poznavali i bili ti prijatelji, i dok god živi itko iz naše župe i šire.Gdje god si išao sijao si osmijeh, rad, poštenje,molitvu, iza tebe je ostao trag.Neka ti je pokoj vječni naš dragi fra Marko.

Sveta misa je sutra u župnoj crkvi u  Rošku Polju 18,00 sati.

Ante Kelava(Liskića) zaređen za đakona

  • PDF

Na svetkovinu Krista Kralja u nedjelju 22. studenoga, predvodeći euharistijsko slavlje u prepunoj katedrali Sv. Dujma u Splitu, splitsko-makarski nadbiskup Marin Barišić zaredio je za đakone šestoricu bogoslova, trojicu na naslov Splitsko-makarske nadbiskupije: Antu Gabrila (Dicmo), Josipa Hrgovića (Kaštel Sućurac) i Antu Kelavu (Trogir), te trojicu na naslov Franjevačke provincije Presvetog Otkupitelja: Antu Bešlića (Sinj), Duju Jukića (Otok) i Petra Komljenovića (Sindelfingen, Njemačka).

„Okuplja nas svetkovina Krista Kralja svega stvorenoga i naše misli danas su usmjerene prema njemu, našem Ocu. No danas je i susret neba s nama. Krist Kralj dolazi među nas i želi podijeliti našoj braći red đakonata, znak  kraljevstva Božjega među nama“, kazao je nadbiskup na početku slavlja te pozdravio braću svećenike, odgojitelje i profesore, župnike rodnih župa ređenika i župa gdje su vršili đakonski praktikum, bogoslove, sjemeništarce i časne sestre, a posebno roditelje, obitelj i prijatelje ređenika, kao i sav vjernički puk.

U slavlju je sudjelovalo tridesetak svećenika na čelu s nadbiskupom Barišićem, provincijalom Franjevačke provincije Presvetog Otkupitelja fra Joškom Kodžomanom, generalnim vikarom Splitsko-makarske nadbiskupije mons. Miroslavom Vidovićem te rektorom Centralnog bogoslovnog sjemeništa u Splitu mr. sc. don Borisom Vidovićem i domagistrom bogoslova u Franjevačkom klerikatu prof. dr. Stipom Nimcem koji su pred nadbiskupom zajamčili da su kandidati prema sudu Crkve prikladni za đakonsku službu.

„Nedavno smo proslavili obljetnicu posvete naše prvostolne crkve, katedrale sv. Dujma. Ona je majka svim našim župnim crkvama koje su s njom povezane ne samo stoljetnom tradicijom nego i blagoslovom koje nosi u sebi. Danas je pred nama šest mladića koji su kao mladice izrasli iz ovog dubokog korijena vjere i s pomoću kojih će Gospodin širiti svoje kraljevstvo među nama“, kazao je nadbiskup u homiliji te pojasnio da Isusovo kraljevstvo, koje nije od ovoga svijeta, u sebi nosi konačnu istinu o ljubavi Božjoj i vječnom životu. Ta istina se ne brani argumentima već je, kao suradnici Kristovi, moramo svjedočiti i živjeti, a da bi to mogli potrebno je slušati Božju riječ. „Naši kandidati za đakonat na putu su postati svjedocima ove istine, no da bi je mogli naviještati potrebno je imati mudro srce koje za slušati. Njihov poziv je u služenju potrebitima i uzor mogu pronaći u samom Kristu, prvom đakonu koji nije došao da bude služen nego da služi. Samo tako biti će svjedoci istine“, istaknuo je nadbiskup i nadodao da će đakoni svoje služenje započeti u Godini milosrđa u kojoj smo svi pozvani činiti duhovna i tjelesna djela milosrđa. Naše vrijeme, prostor i ljudi potrebni su takvih svjedoka koji tolikim usamljenima, odbačenima, poniženima, siromašnima i bolesnima donose nadu. „Po Božjoj milosti postali ste đakoni, zbog Njegove ljubavi koja mijenja srce i otvara ga za služenje. Želim vama i svima nama kojima je već podijeljen dar đakonata da ga prepoznamo, oživimo i zaživimo. Budite njegov glas za slavu Njegovu i za spas duša“, zaključio je nadbiskup.

Nakon homilije nadbiskup je polaganjem ruku i posvetnom molitvom kandidatima podijelio sakrament svetoga reda đakonata. Potom su novozaređeni đakoni obukli službenu liturgijsku odjeću: štolu, koja je znak dostojanstva i vlasti, i dalmatiku, simbol spasenja, radosti i pravednosti. Na kraju obreda, đakoni su primili evanđelistar iz nadbiskupovih ruku te s njim izmijenili cjelov mira, a potom su pristupili služenju kod oltara.

Na samom kraju misnog slavlja okupljenima se obratio provincijal fra Joško Kodžoman koji je đakonima kazao kako vjeruje da će nastojati biti iskreni i savjesni služitelji i slavitelji sakramenata i svih drugih otajstva naše vjere, uvijek odani Crkvi i njenom naučavanju u svim pitanjima vjere i morala. „Neka vas Krist Kralj pouči i nadahne kako biti vjeran i vjerodostojan naviještanju radosne vijeti, neka vam pomogne u nastojanjima da svojim osobnim, ljudskim i profesionalnim karizmama i vještinama obogatite zajednice vjernika koje vam budu povjerene. Bog se preko vas želi proslaviti i preko vas širiti istinu koju nam je objavio. Neka vas blagoslovi svojim mirom, prati savjetom i mudrošću koju ćete crpsti kroz molitvu, neka vam udjeli hrabrost i sve potrebne darove i milosti da ostanete njegovi“. Prigodne riječi uputio je i katedralni župnik don Tomislav Ćubelić koji je kazao kako su đakoni imali hrabrosti odazvati se Kristovu pozivu koji sa sobom nosi zadatak ljudima donositi nadu i svjedočiti istinu. Zaključio je da to nije lako i da, ako već ne mogu biti potpuno poput Krista, moraju biti u Njegovoj blizini.

Misno slavlje, koje je završilo himnom „Tebe Boga hvalimo“ i nadbiskupskim blagoslovom, svojim je pjevanjem uveličao mješoviti prvostolni zbor sv. Dujma pod ravnanjem maestra don Šime Marovića.

Ante Gabrilo sin je Lovre i Ane r. Grčić, rođen 14. srpnja 1989. u Splitu. Rodna župa je sv. Jakov u Dicmu. Pastoralni praktikum obavlja, u župi sv. Pavla apostola na Pujankama u Splitu. Ante Kelava sin je Ivana i Jele r. Šimić, rođen 27. rujna 1976. u Tomislavgradu. Rodna župa je Roško polje. Nastanjen je u župi Gospa od Anđela, Trogir. Pastoralni praktikum obavlja u katedrali sv. Dujma u Splitu. Josip Hrgović sin je Stipana i Šime r. Hrgović, rođen 16. listopada 1990. u Splitu. Rodna župa je Marija Pomoćnica kršćana na Kmanu u Splitu. Nastanjen je u župi sv. Jurja u Kaštel Sućurcu, a pastoralni praktikum obavlja u župi sv. Petra apostola u Splitu.

Ante Bešlić sin je Filipa i Jasne rođ. Jerončić, rođen 11. kolovoza 1987. u Splitu. Rodna župa je Gospe Sinjske u Sinju. Pastoralni praktikum vrši u župi sv. Ante Padovanskog na Šubićevcu u Šibeniku. Dujo Jukić sin je Frane i Slavke rođ. Govorušić, rođen 4. travnja 1986. u Sinju. Rodna župa je sv. Luke u Otoku kod Sinja. Pastoralni praktikum vrši u župi Gospe Sinjske u Sinju. Fra Petar Komljenović sin je pok. Ivana i Marije rođ. Kaurinović, rođen 26. siječnja 1980. u Sindelfingenu (Njemačka). Rodna župa je Presvetog Trojstva, u Hrvatskoj katoličkoj zajednici, Sindelfingen (Njemačka). Pastoralni praktikum vrši u župi Gospe od zdravlja, na Dobrom u Splitu.

Preuzeto sa portala:www.smn.hr

Anti u ime portala rosko-polje.com i u ime svih župljana želimo obilje Božjeg blagoslova i ustrajnost na putu koji je odabrao.Ponosni smo na njega kao župa .Radujemo se mladoj misi.

Najava: Božićni sajam u hotelu "Tomislav"

  • PDF

Općina Tomislavgrad,Služba za gospodarstvo, inspekciju i zajedničke poslove općine Tomislavgrad organiziraju 27. i 28. prosinca u hotelu Tomislav izložbeno – prodajni sajam poljoprivrednih proizvoda, rukotvorina i amaterskih likovnih radova.

Ovom prigodom bit će upriličeno ocjenjivanje sira iz mijeha i najbolje domaće kobasice. Pravo sudjelovanja na sajmu imaju svi zainteresirani i izvan tomislavgradske općine.

Prijave se primaju do 15. prosinca u uredu br.6 u zgradi općine Tomislavgrad ili pozivom na broj: 034/ 356 - 445

izvor:www.tomislavgrad.gov.ba