Pet03182016

Last update08:42:37

Back Zanimljivosti

Zanimljivosti

Ljetna škola arheologije u Rošku Polju

  • PDF

Grupa mladih znanstvenika iz Hrvatske i SAD-a te naših domaćih snaga pokrenula je projekt ljetne škole arheologije u našoj općini.Škola je prvenstveno namijenjena za studente antropologije i arheologije Sjedinjenih američkih država.Projekt se održava po prvi put, a odabrano je Roško Polje.Projekt je edukativno zabavnog karaktera gdje se mladi studenti kroz arheologiju upoznaju sa kulturom i običajima naše općine i Dalmacije, priopćeno je iz Franjevačkog muzeja u Tomislavgradu.

Iz tiska izašao kalendar župe Roško Polje

  • PDF

Župni ured Roško Polje obavještava kako je iz tiska izašao katolički kalendar za nadolazeću 2016.godinu, sa motivima iz župe. Kalendar se može nabaviti u župnom uredu, a postoji mogućnost slanja u inozemstvo.Više informacija u župnom uredu na broj telefona 00387-34-369-105,  broj mobitela:063-330-046 ili na email: Ova e-mail adresa je zaštićena od spam robota, nije vidljiva ako ste isključili JavaScript .

U nastavku pogledajte fotografije kalendara.

Stara roška crkva na specijaliziranom graditeljskom portalu

  • PDF

 Na specijaliziranom portalu koji se bavi graditeljskom baštinom posebno suhozida objavljena je fotografija stare Roške crkve. Njen poseban značajan detalj je prekrasna romanička rozeta na pročelju jedne siromaške crkve građene u suhozidu. To je znak da je Roško Polje i graditelji koji su gradili crkvu imali kulturnu vezu s Dalmacijom odnosno s baštinom Venecije i Zapada. 

Kad bi se znalo gdje je završila ta rozeta, i da se ona nadje bilo bi to sjajno . O tome bi se mogla napraviti zanimljiva priča.Ovu zanimljivost nam je poslao Božo Kelava iz Zagreba.

Ovo je link 

http://www.dragodid.org/wp-content/uploads/2013/04/Roško-Polje_prastara-crkva.jpg

Najava:2.Duvanjska večer u Munchenu

  • PDF

Hrvatska kulturna zajednica Tomislavgrad Munchen organizira 2.Duvanjsku večer 18.travnja 2015. godine.
Očekuje vas bogat kulturno-zabavni program.Više informacija na plakatu.

Arheološka Istraživanja u R.Polju

  • PDF
Nakon nekoliko poziva i nagovaranja od "mog frenda" a i drugih da dođem do sugovornika koji može dati više informacija o onome što se
u R.Polju dešava po pitanju arheoloških istraživanja,odlučio sam to i napraviti. 
Nazvao sam mladog Duvanjskog arheologa gosp.Stipana Dilbera i ugovorili smo jedan intervju ili bolje rečeno razgovor.Inače  Stipan je
kustos Franjevačkog Muzeja fra Jozo Križić u Tomislavgradu i osoba koja je ovo istraživanje pokrenula, ne samo u R. Polju već i šire.
Razgovor je protekao u opušetnoj atmosferi u prostorijama Muzeja.
Ne krijući svoje zadovoljstvo s ovim što radi Stipan je počeo svoju priču.
Prije otprilike tri godine odnosno prva arheološka kampanja započinje posjetom
  • prof.dr.sc. Brunislav Marjanović - pročelnik odjela za arheologiju Sveučilišta u Zadru
  • prof.dr.sc. Ante Uglešić - Rektor
  • doc.dr.sc. Dario Vujević - redoviti profesor
i nakon pregleda terena,učnio im se zanimljiv i jako interesantan s arheološkog gledišta.
Odlučeno da će se kroz par godina pristupiti ozbiljnijoj i aktivnijoj arheološkoj kampanji.Još jedan od razloga za ovu kampanju
je i to što je R.Polje nepravedno i nepošteno zanemarivano od strane prijašnjih arheologa koji su obilazili Duvanjsko Polje.
Tada bi se samo konstatiralo da Roško Polje ima par tomula i gradinu Rog.
Druga kampanja se ubrzo desila i to posjetom sedam arheologa na čelu sa doc.dr.sc.Dariom Vujevićem i mojom malenkosti.
Napravljen je mali arheološki terenski pregled,rekogonosticiranje,ne kopa se i ne koriste se destruktivne arheološke metode.
Pregledom je nađeno par zanimljivih predmeta među kojima je privjesak od staklene paste iz 4.stoljeća ,te par čavala i zakovica od obuće koja se tada koristila.Predmeti su nađeni na cesti od groblja prema barama i to Rimskoj koja je potvrđena kao Rimska.
Ovo je još više učinilo prostor zanimljivim i pristupilo se izradi zračnih arheoloških fotografija da bi se što bolje dobila slika ovog prostora što je tu bilo u prošlosti. Fotografiranje je napravio Slovenski tim koji i radi obradu snimljenih fotografija što je zahtjevan posao kako u materijalnim sredstvima tako i kompjuterskim programima kojima se to radi.
Ova snimanja će sigurno postaviti nove teorije a u narednim mjesecima rezulatati će biti objavljeni u znanstvenoj literaturi.
I naravno da će se ova snimanja nastaviti u ovoj godini a i u narednoj u različitim godišnjim dobima i to 4-5 snimanja godišnje.
Ovom prilikom moram istaknuti dobru suradnju sa Svečilištem u Ljubljani.
Na osnovu rezultata ovih pripremnih radnji a u suradnji sa međunardnim fondovima i Odjelima Arheologije Sveučilišta u Zadru,Mostaru Zagrebu i drugima planiraju se arheloška istraživanja većeg obima. Kao nositelj projekta biti će Franjevački Muzej.
Vremenski tijek istraživanja ovisit će o dobijanju potrebnih sredstava od fondova,a procjena je da bi početna iskapanja trebala početi za dvije godine.
Nakon toga bi se pristupilo intezivnijim iskapanjima,odnosno pravoj arheološkoj kampanji (4-6 mjeseci 20-tak ljudi) godišnje i to u periodu od deset godina.
U ova iskapanja bilo bi uključeno i domaće stanovništvo,usmenom predajom svojih predaka što je vrlo korisna metoda kod arheoloških istraživanja.
Ovo će biti veliki međunarodni projekat i nadamo se da će njegov tijek biti u skladu s našim planovima.
Napominjem još da su ova zadnja snimanja bila georadarom i da ćemo s ovom vrstom snimanja nastaviti i dalje.
U snimanju su sudjelovala četiri arheologa, a snimljeni materijal se obrađuje 3D tehnikama i obrada zahtjeva vremena.
Napravljeni su prvi koraci i nadam se da će i naredni ići zacrtanom dinamikom i bio bih sretan da u svojoj karijeri znanstveno potvrdimo što je tamo bilo,a sve indicije ,literatura a i ove pripremne radnje nam daju za pravo da je ovo idealan prostor za arheološko istraživanje i da tu ima ....
Rožani nek se strpe malo
Zahvaljujem se gosp.Stipanu Dilberu na ovom razgovoru.
Ivan Zelenika

Happy Tomislavgrad - Naravno i Rožani

  • PDF

Pogledajte Video uradak u kojem su i Tomislavgrađani plesali uz ritmove poznate Pharrellove pjesme Happy i tako se pridružili stotinama gradova u svijetu koji su snimili sreću svojih građana, a u povodu obilježavanja Svjetskog dana sreće.

Svoj doprinos ovom video uratku dali su i ROŽANI!!! UŽIVAJTE!!!

 

Više...

Eronet i Home Tv Dijeta

  • PDF

O čemu se tu radi!

Pa po dobivanju usluge od našeg vrlog operatera (hrvatskog???) u vrlo kratkom vremenu shvatite da ste dobili dvije usluge a platili jednu.

Kako funkcionira? Jednostavno !!!

Onako zavaljeni na trosjed ili dvosjed i gledajući prastari film iz njihove "bogate ponude" shvatite da morate resetirati modem,eh to čudo tehnike neće pa neće.

Aj jednom prošetate ,resetirate.Radi

Došao Vam susjed i pita:

A zašto ja nemogu na Vaš internet Susjed?

A neznam radio je evo prošetati ću do modema i resetirati .Nakon nekoliko minuta susjed veli.

Evo oće sad.

Ulazi ćerka i pita :Zašto ja ćaća nemogu nikako na internet?

Evo ćeri sad ćemo mi to.Ima jedno crno dugme iza one kutije što se zove modem i kad neće pritisni pa opet pritisni i raditi će!!

Usput koristiti ćeš i njihovu novu uslugu ,DIJETE,prošetat ćeš svaki put desetak metara.

Eto tako dragi moji nijeto zgorega ŠETATI!!

UŽIVAJTE U NOVOJ TARIFI ŠETANJA DANAS!!!