Pet03182016

Last update08:42:37

Back HKUD Gostovanja HKUD Fra Jozo Križić oduševio publiku u Pleternici

HKUD Fra Jozo Križić oduševio publiku u Pleternici

  • PDF

HKUD "Fra Jozo Križić" Roško Polje ovog vikenda je boravio u Pleternici i Požeško slavonskoj županiji, gdje smo se predstavili na 9.smotri folklora.Ovaj put prenosimo tekst gospodina Krstanovića onako kako nas je on vidio.Hvala mu na komplimentima cijelom društvu.

Na tradicionalnoj smotri folklora „Običaji starog zavičaja“ koja je ove godine održana 9. put po redu, u organizaciji Zavičajnog kulturno umjetničkog društva „Rama“ iz Pleternice sudjelovalo je i Kulturno umjetničko društvo „Fra Jozo Križić“ iz Roškog Polja koje je svojom, nošnjom, pjesmom i plesovima dočaravajući bogatu tradiciju svog kraja oduševilo tamošnju publiku.

Uz KUD „Fra Jozo Križić“ nastupilo je još deset kulturno umjetničkih društava koje je sve pozdravio domaćin i organizator smotre Jure Vidakušić, predsjednik Zavičajnog KUD-a Rama iz Pleternice koji se posebno zahvalio na dolasku Duvnjaka u krajeve u koje su se mnogi doselili prije trideset i više godina.

Riječi pozdrava i zahvale na poseban način upućene su članovima KUD-a „Fra Jozo Križić“ i od strane požeško-slavonskog župana Alojza Tomaševića velikog promicatelja i čuvara tradicije i narodnih običaja koji je naglasio kako su sva kulturno umjetnička društva došla pokazati kako su nekada živjeli naši stari, pa tako i Duvnjaci čime se daje do znanja mladim generacijama da su ljudi u teškim ondašnjim vremenima svojim radom, brigom i kulturom ostali i opstali na svojoj grudi i prostorima odakle su potekli. Župan Tomašević je poželio da svi nastave pronositi glas svoga roda i naroda, kulture i ljepote krajeva iz kojih dolaze.

Nakon smotre u ugodnom druženju i susretu s rodbinom, prijateljima i poznanicima Duvnjaci su nastavili druženje u mjesnom Vatrogasnom domu u selu Buk nadomak Pleternice gdje su se okrijepili i svi zajednički zapjevali.

Dražen Krstanović

Ja ću još dodati kako smo sutradan sa turističkim vodičem obišli grad Požegu, upoznali se sa njenom poviješću i kulturom, i uputili se kući gdje je najljepše nebo i sunce, kojeg smo se poželili ova dva dana što ga nismo vidjeli.Za usporedbu tamo je temperatura bila 6 stupnjeva, ali je hladno kao da je 6 ispod nule i još hladnije.Najveselija atmosfera ja kao i obično u busu, samo pjesma, šala, smijeh, i tako redom.Svi nastupi su snimani tako da će mo ovih dana objaviti.Do tada pogledajte fotografije.

Foto:Anđelko Banović,Vladimir Protić,Iva Krajina