Pet03182016

Last update08:42:37

Back Zanimljivosti Roške Arheološka Istraživanja u R.Polju

Arheološka Istraživanja u R.Polju

  • PDF
Nakon nekoliko poziva i nagovaranja od "mog frenda" a i drugih da dođem do sugovornika koji može dati više informacija o onome što se
u R.Polju dešava po pitanju arheoloških istraživanja,odlučio sam to i napraviti. 
Nazvao sam mladog Duvanjskog arheologa gosp.Stipana Dilbera i ugovorili smo jedan intervju ili bolje rečeno razgovor.Inače  Stipan je
kustos Franjevačkog Muzeja fra Jozo Križić u Tomislavgradu i osoba koja je ovo istraživanje pokrenula, ne samo u R. Polju već i šire.
Razgovor je protekao u opušetnoj atmosferi u prostorijama Muzeja.
Ne krijući svoje zadovoljstvo s ovim što radi Stipan je počeo svoju priču.
Prije otprilike tri godine odnosno prva arheološka kampanja započinje posjetom
  • prof.dr.sc. Brunislav Marjanović - pročelnik odjela za arheologiju Sveučilišta u Zadru
  • prof.dr.sc. Ante Uglešić - Rektor
  • doc.dr.sc. Dario Vujević - redoviti profesor
i nakon pregleda terena,učnio im se zanimljiv i jako interesantan s arheološkog gledišta.
Odlučeno da će se kroz par godina pristupiti ozbiljnijoj i aktivnijoj arheološkoj kampanji.Još jedan od razloga za ovu kampanju
je i to što je R.Polje nepravedno i nepošteno zanemarivano od strane prijašnjih arheologa koji su obilazili Duvanjsko Polje.
Tada bi se samo konstatiralo da Roško Polje ima par tomula i gradinu Rog.
Druga kampanja se ubrzo desila i to posjetom sedam arheologa na čelu sa doc.dr.sc.Dariom Vujevićem i mojom malenkosti.
Napravljen je mali arheološki terenski pregled,rekogonosticiranje,ne kopa se i ne koriste se destruktivne arheološke metode.
Pregledom je nađeno par zanimljivih predmeta među kojima je privjesak od staklene paste iz 4.stoljeća ,te par čavala i zakovica od obuće koja se tada koristila.Predmeti su nađeni na cesti od groblja prema barama i to Rimskoj koja je potvrđena kao Rimska.
Ovo je još više učinilo prostor zanimljivim i pristupilo se izradi zračnih arheoloških fotografija da bi se što bolje dobila slika ovog prostora što je tu bilo u prošlosti. Fotografiranje je napravio Slovenski tim koji i radi obradu snimljenih fotografija što je zahtjevan posao kako u materijalnim sredstvima tako i kompjuterskim programima kojima se to radi.
Ova snimanja će sigurno postaviti nove teorije a u narednim mjesecima rezulatati će biti objavljeni u znanstvenoj literaturi.
I naravno da će se ova snimanja nastaviti u ovoj godini a i u narednoj u različitim godišnjim dobima i to 4-5 snimanja godišnje.
Ovom prilikom moram istaknuti dobru suradnju sa Svečilištem u Ljubljani.
Na osnovu rezultata ovih pripremnih radnji a u suradnji sa međunardnim fondovima i Odjelima Arheologije Sveučilišta u Zadru,Mostaru Zagrebu i drugima planiraju se arheloška istraživanja većeg obima. Kao nositelj projekta biti će Franjevački Muzej.
Vremenski tijek istraživanja ovisit će o dobijanju potrebnih sredstava od fondova,a procjena je da bi početna iskapanja trebala početi za dvije godine.
Nakon toga bi se pristupilo intezivnijim iskapanjima,odnosno pravoj arheološkoj kampanji (4-6 mjeseci 20-tak ljudi) godišnje i to u periodu od deset godina.
U ova iskapanja bilo bi uključeno i domaće stanovništvo,usmenom predajom svojih predaka što je vrlo korisna metoda kod arheoloških istraživanja.
Ovo će biti veliki međunarodni projekat i nadamo se da će njegov tijek biti u skladu s našim planovima.
Napominjem još da su ova zadnja snimanja bila georadarom i da ćemo s ovom vrstom snimanja nastaviti i dalje.
U snimanju su sudjelovala četiri arheologa, a snimljeni materijal se obrađuje 3D tehnikama i obrada zahtjeva vremena.
Napravljeni su prvi koraci i nadam se da će i naredni ići zacrtanom dinamikom i bio bih sretan da u svojoj karijeri znanstveno potvrdimo što je tamo bilo,a sve indicije ,literatura a i ove pripremne radnje nam daju za pravo da je ovo idealan prostor za arheološko istraživanje i da tu ima ....
Rožani nek se strpe malo
Zahvaljujem se gosp.Stipanu Dilberu na ovom razgovoru.
Ivan Zelenika